Garnet Art Bt

Mottónk: olyan megbízásokat vállalunk, amiben a legjobbak lehetünk.

Hírek

A gyep tápanyag utánpótlása
2014-08-12 13:21:21
Kategória: cikkek


A gyep tápanyag utánpótlása:

A fű a vegetáció során nem csak vizet, de tápanyagot is igényel más kultúrnövényekhez hasonlóan. A pázsitfűfélék növekedéséhez elengedhetetlen a három alapvető elem, a nitrogén, a foszfor és a kálium. Természetesen a makroelemek mellett a mikroelemekre is szükség van, amelyek szintén befolyásolják a tápanyagfelvételt a klimatikus- és a talaj tényezők mellett. Ha a mikroelemek is kisebb mennyiségben vannak jelen, akkor a nitrogén foszfor és kálium is kisebb mértékben fog hasznosulni. Szerencsére azonban a korszerű műtrágyákban és tápoldatokban már ezek az elemek jelen vannak, így nem kell külön is erre nagyobb odafigyelést fordítanunk.

Pár lépés a szép gyep eléréséhez:
1. Ismerjük meg a gyepünket: Hazánkban kapható pázsitfűfélék kiszerelése bizonyos keverékekben kaphatók. Ezekben általában az elterjedt fajok, az angol perje, réti perje, vörös csenkesz, réti csenkesz és a vörösnadrág csenkesz. Mindegyik fajnak megvan a maga előnye és hátránya, aminek ismerete elengedhetetlen a tartós és szép gyep kialakításához. Például a vörös csenkesznek nagyon jó szárazságtűrő képessége van, ezért is szokták a fűmagkeverékekhez hozzá adni, viszont hátránya, hogy a fűnyírás után a metszés felületénél megszárad és elsárgul.

2. Mérje meg a gyepe területét. Ebből kiszámolható, hogy mennyi műtrágyára lesz szüksége a fenntartás során. A hosszú hatástartalmú műtrágyák átlagos dózisa 30-35 g/m2.

3. A gyepnek is különböző fejlődési fázisai vannak, mint más növényeknek, így a tápanyag utánpótlás során ezt is figyelembe kell vennünk. Évente 3 alkalommal célszerű kijuttatni hosszú hatástartalmú műtrágyát (2-3 hónapos).

3.1. Tavasz:
Tavasszal, március környékén, ahogy az időjárás engedi, a kertésznek / kertépítőnek a fű nitrogén utánpótlásával kell foglalkoznia. Ilyenkor nitrogéntúlsúlyos komplex, 2-3 hónapos hatástartalmú műtrágyával kell kezdenie.

3.2. Nyár:
A második időpont júniusra tehető, amikor a gyepünk igényli a kiegyenlítettebb nitrogén és kálium arányt. Ebben az időszakban fontosabb a kálium szerepe, ami fokozza a növény stressz tűrő képességét. Ez a képesség a nyári szárazságok és erős UV sugárzások átvészeléséhez elengedhetetlen.

3.3. Ősz:
A harmadik kijuttatási időpont szeptemberre tehető. A füvet a lassan közeledő télre kell majd felkészítenünk, ami jelentős stressz hatásnak fogja kitenni. Emiatt a káliumnak kell túlsúlyba jutni.

Megosztás a Facebookon!
Kategóriák