Garnet Art Bt

Mottónk: olyan megbízásokat vállalunk, amiben a legjobbak lehetünk.

Hírek

Öntözzünk okosan!
2016-04-16 13:13:48
Kategória: cikkek


Víz az élet alapfeltétele, nélkülözhetetlen őselem. Kultúrák, civilizációk jelentek meg és hanyatlottak el a víz állandó mozgását követve. Korunkban látszólag kifogyhatatlan tartalékok állnak rendelkezésre. Ám célszerűen is fel lehet ezeket használni, tudatosan, olyan fenntartható módon, hogy ne pazaroljuk el. Ez a mi életfilozófiánk is.

Cégünk 1998. óta tervez, telepít és karbantart öntöző berendezéseket.
Munkatársaink a jelenkor kihívásainak megfelelően korszerű tudással, és szakképesítéssel állnak megrendelőink rendelkezésére. Partnereink zöld területeit, kertjeit havi rendszerességgel felügyeljük, a kisebb hibákat azonnal orvosoljuk, nagyobb javítás esetében pedig napokon belül tevőlegesen reagálunk. A szakszerűen kivitelezett, karbantartott és takarékos vízfelhasználásra optimalizált öntözőberendezés nem csak szép kertet eredményez, hanem a pénztárcát is megkíméli a felesleges kiadásoktól. Takarékossági okokból ajánlott külön vízmérőt felszereltetni, ezt a területileg illetékes vízközmű szolgáltatónál írásban kell kérvényezni. A felhasznált öntöző víz díjára nem rakódik a csatorna használat, továbbá egyszerű számítással meg lehet állapítani, hogy az öntözésre kijuttatott víz mennyisége területre vonatkoztatva megfelelő-e.

A tervszerű vízgazdálkodás, öntözési terv készítése sok problémát megelőzhet, például az alul öntözött területek kiszáradását, és kedvenc növényink elpusztulását.
Ellenben a túlöntözött tömörödött talaj gátolja az egészséges gyep növekedését, hajlamosít a gyomosodásra, tápanyag kimosódást idéz elő, és örökzöld növényeink sem szeretik a pangó vizet.
Öntöző berendezésünk, mint minden technikai eszköz, karbantartást igényel a tél előtti leállás és a tavaszi újraindításon kívül is, mint az ellenőrzés, tisztítás, szükség szerint javítás. A vezérlőbe gyakran költöznek rovarok. Ezek járulékos kártétele, hogy a hálóikkal és ürülékükkel beszennyezett elektromos alkatrészek, zárlatot okozhatnak. Ez gyakran a vezérlő végleges meghibásodását okozhatja. Ellenőrizni kell a szelepvezérlő kábel csatlakozásait, a kiindulási pontnál és a mágnes szelepeknél. Itt általában a korrózió és a házatlan csigák okoznak működési zavarokat. Fontos teendő még a kút, ciszterna szivattyúk és tartozékaik próba üzeme, a lerakódott szilárd részecskék kimosása a rendszerből, szűrők tisztítása, hogy ne érjen meglepetés, váratlan kiadás. Az esőkapcsoló sem maradhat le az ellenőrzési listáról. Sok éves tapasztalatunk, hogy a légmozgás által bejutó szennyeződések, mint a por, apró növényi törmelék, vagy pókok és egyéb rovarok gátolják a jeladó megfelelő működését. Ilyenkor tapasztalhatjuk az „akkor is öntöz, ha esik az eső” típusú esetet. A kitelepített időjárás figyelő rendszerekkel ugyan ez a tapasztalat. Itt sem árt a tavaszi nagytakarítás. Rutin feladataink legyenek a vízvezeték rendszerek beindításakor a nyomáspróba, a tömítettség ellenőrzése, a felesleges elfolyások megakadályozása és a szelepek helyes működésének beállítása. Tehát számtalan helyen felelhető a technika ördögének tevékenysége, de mi már régóta ismerjük őkegyelmét, rendszerint fülön csípjük és kilakoltatjuk. Ismeretanyagunkat rendszeresen frissítjük képzésekkel, tanfolyamokkal, kiállítás látogatásokkal. Produktív kapcsolatokat ápolunk a Magyarországi beszállítókkal. Ha a szomszéd kertje zöldebb, akkor a múlthéten mi jártunk ott! Ebben partnere Önnek a:

Megosztás a Facebookon!


Szerzõ: Garnet-Art Bt. - Ujvári Iván
Kategóriák