Garnet Art Bt

Mottónk: olyan megbízásokat vállalunk, amiben a legjobbak lehetünk.

Hírek

Indul a parlagfű elleni küzdelem!
2014-08-31 18:34:56
Kategória: cikkek


Indul a parlagfű elleni küzdelem!

Már jogszabály szerint is irtani kell a parlagfüvet. Eszerint az ingatlantulajdonosoknak legkésőbb június 30.-ig el kell végezniük a parlagfű-mentesítést. Ha ennek nem tesznek eleget a tulajdonost, illetve a földhasználót terhelik a költségek, ami akár a két millió forintot is elérheti.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) egy Észak-Amerikából származó, egyéves, kétszikű gyomnövény. Mérete 20-150 cm közé esik. Általában a mezőgazdasági terülteken pl: kukorica- vagy napraforgó táblákban éri el a maximum magasságot. Virágpora az arra érzékenyeknél allergiát okozhat. Felmérések szerint egy tő akár több ezer magot és több millió pollent képes a talajba, illetve a levegőbe juttatni. A virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik meg, ezután kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig tart.
A védekezés ellene rendkívül nehézkes, mivel nagyon ellenálló növény és a már elszórt magjai akár 30-50 évig is képesek megőrizni csírázó-képességüket a talajban.

Virágzás előtt tehát az alábbi folyamatokkal tudjuk visszaszorítani ezt a gyomnövényt:

Gyomlálás: Hatásos, de időigényes munka. Ez főként házi kertekben kivitelezhető munkafolyamat, amit a kertfenntartónak védőkesztyűben célszerű végeznie, mivel a közvetlen érintkezés bőr-allergiát okozhat.

Kaszálás: A kaszálás már gyorsabban végezhető eljárás, kifejezetten az elhagyott területeken, ahol a kertészek benzinmotoros kaszákkal könnyen és gyorsan tudnak haladni. Fontos, hogy minél mélyebben vágjuk ki a növényt, mert ha nem jól végezzük el az alsóbb rügyekből újra ki fog hajtani. Sajnos egy évben egy kaszálás nem elegendő. Viszont az első kaszálást június második feléig el kell végezni, hogy a porzós virágok ne tudjanak kifejlődni. Ezen kívül az évben még két kaszálást célszerű elvégezni.

Vegyszeres gyomirtás: Ha gyepben fordul elő, akkor az ott használható kétszikű gyomirtók szerek alkalmazhatók ellene. Viszont ha nincs környezetében kultúrnövény akár totális gyomirtóval is lehet gyéríteni. Fontos hogy a permetezéssel gyereket és háziállatot ne veszélyeztessünk!

Gyepesítés: Házi- illetve díszkertekben ajánlható, nagyon hatékony védekezési mód. Ez egy jó megelőzési mód mivel a jól beállt gyepekben nehezebben tud megtelepedni a parlagfű. A kertépítőnek ehhez az ősszel vetett füvet tavasszal érdemes szelektíven gyomirtani, majd rendszeresen nyírni, öntözni, szükség szerint tápanyagokat kijuttatni. Mindezzel elő tudjuk segíteni a gyepünk megerősödését és ellenálló képességét.

Megosztás a Facebookon!
A cikk képei:

Kategóriák