Hírek
Alma kalciumhiánya
2015-02-12 18:16:38
Kategória: aktualitások
A kalcium a növények sejtjeiben nagymértékben megtalálható makroelem. A gyümölcsök minÅ‘ségét és tárolását legjobban meghatározó tápelemek közé tartozik. A kalcium hiány esetében élettani tünetek alakulnak ki a termésen, amik elsÅ‘sorban tároláskor jelentkeznek. A hosszú tárolási idÅ‘re tervezett gyümölcseinknél pl. téli alma, vagy téli körte fajtákon, három féle kalcium hiánytünetet különböztetünk meg. 1. Húsbarnulás: Ez az egyik leggyakoribb, amikor a hiány következtében a szövetek nem eléggé szilárdak, Ãgy megpuhulnak és elszÃnezÅ‘dnek. 2. Keserűfoltosság: Szintén gyakori jelenség, amikor a gyümölcs héján és húsán barna foltok jelentkeznek, amik rossz (keserű) Ãzűek. Emiatt is kapta az elnevezést. 3. Jonathan-foltosság: elsÅ‘sorban ’Jonathan’-on, de más piros gyümölcsű fajtánál is jelentkezhet. Ebben az esetben a barnás keserű foltok csak a gyümölcs héján figyelhetÅ‘k meg. A kalcium hiány ellen zöld dió nagyságtól kalcium tartalmú lombtrágya kijuttatása ajánlott. Azonban az is lehetséges, hogy a talajban van elegendÅ‘ kalcium, csak a növény nem képes felvenni a tápanyagot. Ez esetben vagy ionantagonizmusra vezethetÅ‘ vissza, ami a túlzott kálium, vagy magnézium jelenléte miatt lehetséges, vagy a magas hÅ‘mérséklet okozza, ami miatt nem képes felvenni a növény a tápelemet.

kommentek