Garnet Art Bt

Mottónk: olyan megbízásokat vállalunk, amiben a legjobbak lehetünk.

Buxus/Puszpáng:

Közkedvelt örökzöld szoliter növény, mivel sűrű, tömött lombot nevel, amit könnyen és jól alakíthatunk. Akár a 3 méteres magasságot is elérheti, de azért tudnunk kell róla, hogy viszonylag lassan növekszik. Fényes, kerekded, bőrnemű levelei vannak, amik adják a fő díszítőértékét. Virágai apró sárga színűek, amelyek áprilisban-májusban nyílnak. Ideális körülmények között szépen fejlődik, ami számára a tápdús, nedves talaj, párás klíma és a félárnyékos környezet.


Károsítói:

Selyemfényű-puszpángmoly (Cydalima perspectalis)
A selyemfényű-puszpángmoly idén már a fővárosba és az agromerációba is jelentős károkat okozott. Sajnos ez a kártevő meglehetősen gyorsan terjed, így feltehetőleg a küzdelem ellene állandósulni fog. Megfigyelések alapján hazánkban három nemzedéke van, így már kora tavasztól – őszig károsít. Ennek megfelelően csak egy növényvédelmi kezelés nem lesz eredményes a kártevő visszaszorítására. Fontos a védekezés szempontjából minél hamarabb észlelni a lárvák kártételét, mert ilyenkor még lehet ellene tenni. A permetezés elvégzéséhez nagynyomású, benzinmotoros gépek alkalmazását ajánljuk, hogy a növény jól átpermetezhetőségét biztosítani tudjuk. Viszont ahol már általánosan elterjedt ez a kártevő nem lesz könnyű dolga az embernek. A lerágott növények a rákövetkező évben valószínűleg ki fognak hajtani, de a hernyók kártételére is újból számítani kell. Amennyiben a védekezés nem megfelelő, idővel el fog pusztulni a növény. Sajnálatos módon választani kell majd, hogy vagy a folyamatos permetezések mellett döntünk, vagy esetleg más örökzöld szoliter növényt választunk helyette. Szerencsére hazánkban még nem figyelték meg más növényeken végzett károsítását.

Puszpángszúnyog (Monarthropalpus flavus)
Kizárólag a Puszpángot károsítja. Apró narancssárga imágói alig néhány napig életképesek, amíg lerakják a tojásaikat. Ezeket a levelek fonákába süllyesztik bele. A kifejlett alakokat általában csak a reggeli órákban láthatjuk. Nem jó repülők, ezért a terjedésüket a szél is elősegítheti. A tojásból kikelő lárvák levélgubacsokat hoznak létre. Ezekben fognak áttelelni. Kártételük a gubacsok alapján könnyen felismerhető, ami a levél fonáka felé kiemelkedő duzzanatként, míg a levél színén sárgás-barnás foltként jelentkezik. Kémiai védekezés felszívódó szerekkel lehetséges, de ha az amúgy is szükséges koronaalakítást (nyírást) elvégezzük, a lehullott levelekben a lárvák nem képesek kifejlődni.

Puszpáng-levélbolha (Psylla buxi)
Kizárólag csak a Buxusokon károsít. Szerencsére nem egy jelentős kártevő, és a kártétele is könnyen felismerhető. Általában tavasszal jelenik meg, amikor a növény hajtásnövekedése megindul. Ez az időszak kedvez a levélbolhának, mivel a fiatal erőteljes növekedésű hajtásokat szokták szívogatni. A kártétel hatására a levelek a színük felé kanalasodnak, és egymásra borulnak. Ez jó védelmet is biztosít a kellemetlenkedő kártevőnek. Jellegzetessége, még hogy a lárvák fehér viaszos váladékot termelnek. Kémiai védekezés nem igazán szokott ellenük folyni, maximum ha tavasszal nagyon elszaporodnak. Ezt leszámítva esetleg nyár végén – ősszel a károsított hajtásokat eltávolíthatjuk.


A tippet adta: www.anovenydoki.hu